Şahane çikolataların üretilmesini sağlayan kakao ağaçlarının nasıl yetiştiğini biliyor musunuz?
- Kakao ağacı tropik bir türdür ve bu türün Latince ismi Theobroma cacao’dur.
- Sıcak ve nemli iklim seven kakao ağaçları 20° Kuzey ve 20° Güney enlemleri arasında yetiştirilir. Bu kuşağa kakao kuşağı denir.
- Çikolata üretiminin %70’i Batı Afrika’da yapılmaktadır.
- Kakao ağaçları direkt güneş ışığından ve rüzgârdan hoşlanmadığından genelde palmiye ve kauçuk ağacı gibi daha büyük ağaçların gölgesine dikilir.
- Kakao ağaçlarının 3 temel çeşidi bulunur. Criollo, Forastero ve Trinitario. Bu üç tür arasından Forastero dünya kakao üretiminin yaklaşık %80’ini oluşturur.
- Şarap yapımında olduğu gibi kakao tarımında da toprak çeşidi kakao çekirdeklerinin tadını etkiler.
- Kakao ağacının meyve vermesi 3-5 yılı bulur ve her ağaç yılda ortalama 1000 çekirdek verir. 1000 çekirdek ile üretilebilen çikolata miktarı ise sadece 1 kilogram civarındadır.
- Kavun büyüklüğündeki kakao meyvesinin her birinin içerisinde ortalama 30 çekirdek bulunur. Meyveler olgunlaştıkça yeşil renkten sarıya ve sonunda kırmızıya döner. Altı ay kadar ağaç üzerinde olgunlaşan kakao meyvesinin ağırlığı 1000 grama kadar ulaşır.

- Meyvenin içerisini açtığınızda karşınıza ıslak, beyaz renkli ve kremsi bir doku çıkar. Bu doku çekirdekleri saran etli kısımdır. Kakao çekirdekleri bu etli bölüm içerindedir.

- Kakao tarımının dikim, sulama, çiçeklerin döllenmesi, toplama, fermantasyon ve kurutma olmak üzere her bir evresi neredeyse tamamen insan gücü ile yapılır. Bu sebeple sabır ve işçilik çok önemlidir. Zira kakao toplama esnasında bitkiye verilen en ufak bir hasar bile bir sonraki mahsulü olumsuz etkileyebilir.

- Her bir meyve aynı anda olgunlaşmadığından hasat 2-3 hafta arayla yapılır ve 1-2 ay sürer. Toplanmadan sonraki en önemli aşama fermantasyondur. Elle toplanan kakao meyvelerinin fermantasyonu çeşidine 2-7 gün arasında değişir. Fermantasyon süresi aromayı etkilediğinden iyi gelişmiş bir aroma istenirse çekirdekler daha uzun süre bekletilmelidir. Toplandığında acı olan çekirdekler fermantasyon ile acı tadını kaybeder ve hoş kokulu bir hale gelir.
- Fermantasyon sonrasında çekirdekler ahşap zeminlerde güneş altında kurutulur. Bu esnada yağmur yağarsa sürgülü çatı sistemi devreye sokulur ve üstleri kapanır. 1-2 hafta boyunca kurutulan çekirdekler kahverengileştiğinde fabrikaya doğru yol almaya hazır demektir.

- Kakao ağacı hastalık ve bitki zararlılarına karşı da oldukça hassas bir türdür. Bu sebeple bilim insanları ve büyük markalar sürekli olarak kakao tarımının daha sürdürülebilir olması için çaba sarf etmektedir.
- 2009 yılından beri devam eden Nestlé Kakao Planı,Nestlé’nin en kapsamlı projelerinden biri. Proje çerçevesinde çiftçilere verilen eğitimlerin yanı sıra sürdürülebilir kakao tedariği için yüksek verimli tohum dağıtımı da yapılıyor. 109 bin çiftçiye destek veren Nestlé, Kakao Planı projesi kapsamında 87 kurumla iş birliği yapmış ve kakao tarımının daha sürdürülebilir hale gelmesi için her aşamada iyileştirmelere gitmiştir. Program kapsamında bugüne kadar 15.2 milyon yüksek verimli kakao fidanı çiftçilere dağıtılmıştır.
Kaynak: https://www.nestlecocoaplan.com