Her konuda ilgili olduğu gibi mitler, çikolata üzerinde de iş başında.

Dost muhabbetlerinde, internette gezinirken, çikolata ile ilgili karşınıza çıkan bilgilerden klişeleşmiş ancak doğru olmayanları sizler için derledik. Bakalım çikolata ile ilgili yaygın olan ancak pek de doğru olmayan bilgiler nelermiş?
1- Çikolata Enerji Verir
Çikolata içerisinde az bir miktar kafein vardır. Bu da bedeninizde uyarıcı etki yapabilir. Ancak sürekli enerji salınımı açısından çikolata yeterli bir besin değildir. Özellikle karnınız acıktığında enerjinizi yükseltmek için daha fazla lif içeren yiyecekleri seçmeniz tavsiye edilir.
2-Sıcak Çikolata İçmek, Çikolata Yemek İle Aynı Şey Değildir
Sıcak çikolata içerisinde kakao tozu kullanılmaktadır. Kakao tozu, paketlenmiş çikolata içeriğindeki kakao yağını içermemektedir ya da çikolataya oranla oldukça az kakao yağı içermektedir. Öte yandan kakao tozunu pişirirken kullandığınız diğer içeriklere, örneğin süt, krema gibi besin maddelerine göre sıcak çikolatanın kalori, yağ ve şeker oranı değerleri ortaya çıkar. Buna bağlı olarak bir bardak sıcak çikolatanız ortalama bir ila bir buçuk çikolata barı kadar kalori, yağ ve şeker içerebilir.
3-Bitter Çikolata Sütlü Çikolatadan İyidir
Bitter çikolata, sütlü çikolataya göre daha fazla kakao katı maddesi ve kakao yağı içerir ancak polifenol miktarı çikolatanın işlenişine bağlıdır. Üretim süreci esnasında, ayıklama, fermantasyon, kavurma süresi ve sıcaklığı, alkalize etme ve kakaoya ekstra bileşenlerin eklenmesi bitter çikolataya niteliğini kazandırır. Polifenoller çikolatanın sağlıklı bileşenleri olduğundan her bitter çikolata sütlü çikolatadan iyidir diyemeyiz.
4- Bir Bar Çikolata Tam Bir Porsiyondur
Çikolata barları büyüklüğüne ve içeriğine göre besin içerir. Bu da bir bar çikolatanın içerdiği besinin tam bir porsiyon olduğunu garantilemez. Şöyle ki, bir çikolata barı ortalama 250kcal’dir. Bu, bir erkek için ortalama günlük alımın %10’u, bir kadın için %12 si demektir ve yalnızca birkaç dakika içerisinde vücuda alınabilir.

5- Çikolata Bağımlılık Yapar
Çikolatanın fiziksel bağımlılığa neden olduğuna dair herhangi bir akademik kanıt bulunmamaktadır. Genelde çikolata, ödül ve kutlama ile ilişkilendirildiğinden psikolojik eğilimden söz edebiliriz. Çikolata ile ilgili bu bağlantı, zor zamanlarda veya ödüllendirme anında ona ihtiyacımız olduğunu hissetmemize sebep olur.
6- Şeker Hastaları Çikolata Yiyemez
Çikolata ve çikolata içeren ürünleri, çoğu şeker hastası insan sağlıklı bir yaşam tarzı içerisinde ve diyetlerinin bir parçası olarak tüketebilir. Genellikle enerji ve yağ bakımından daha yüksek değerlere sahip olmasıyla bazı özel diyabetik çikolatalar dahi kan şekerinizi yükseltebilir. Şeker hastalığınız var ise bu konuda doktorunuza danışarak çikolata tüketiminizi onun tavsiyesi doğrultusunda diyetinize dahil edebilmeniz mümkün. Doktorunuza danışmadan besin kürlerinizi belirlememenizi tavsiye ederiz.
7- İçinde Baloncuk Olan Çikolata Daha Hafiftir
Baloncuklu çikolatalar enerji, yağ, şeker içeriği açısından 100 gr ürün başına bakıldığında diğer çikolatalardan daha farklı değildir. Çikolata içerisine eklenen hava onu katı çikolatadan daha az yoğun hale getirir bu bakımdan tek bir parça aldığınızda belki daha az çikolata kütlesi almış olursunuz. Porsiyonuna bağlı olarak genelde toplamda aldığınız çikolata az çok aynıdır.